Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim (uterus) yerine farklı bir yere yerleşmesi durumudur. En sık olarak fallop tüplerine yerleşir, ancak nadiren yumurtalık, rahim ağzı veya karın boşluğuna da yerleşebilir. Dış gebelik, erken tanı konulmazsa hayati tehlike oluşturabilecek bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Dış gebelik belirtileri gebeliğin 4–8. haftaları arasında ortaya çıkar. Erken dönemde normal gebelik belirtilerine benzerken, ilerleyen dönemde aşağıdaki şikayetler görülür:
Op. Dr. Hakkı İnce tarafından uygulanan tanı süreci:
Erken tanı hayat kurtarıcıdır. Dış gebelik rahim dışında geliştiği için büyüdükçe çevresindeki dokuları yırtabilir ve iç kanamaya neden olabilir. Bu durum şok, hatta ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden gebelik şüphesi olan her kadında rahim içi yerleşimin kontrol edilmesi çok önemlidir.
Dış gebelik geçiren kadınların yaklaşık %10–15’inde tekrar dış gebelik görülebilir. Bu nedenle sonraki gebelikler yakından izlenmelidir.
Op. Dr. Hakkı İnce, dış gebelik tanı ve tedavisinde modern tıbbi yaklaşımlarla hızlı ve güvenli müdahaleler sunar. Gerektiğinde ilaçla tedavi, acil cerrahi müdahale ya da doğurganlığı koruyucu operasyonlarla hastaya özel çözümler uygulanır.
Telif Hakkı © 2025 Jin. Operatör Dr. Hakkı İNCE, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı - Tüm hakları saklıdır ve izinsiz kullanılamaz.